Bu blog Mia Wallace'ın içini dökmesi, yazıp kurtulması, anlatıp rahatlaması ve anılarını paylaşması içindir.

Zonalı Mia

Deniz anası faciasını daha yeni yeni atlatmışken, hiçbi derdim sıkıntım yokken karnım arada bir kaşınmaya başladı. Oralı olmadım, kaşıdım da kaşıdım. Daha sonra kaşıntılar belime yayıldı. Yine sorgulamadan kaşıdım. Çünkü kaşıyınca salak bi rahatlık geliyodu. Hatta ohh kaşınsa da kaşısam moduna bile girmiştim. Ne de olsa hala zona olduğumdan habersizdim..

Bir gün sonra uyandığımda kaşıntılar sırtıma kadar çıkmıştı. Kötü olan tek şey artık sadece kaşınmıyodum. Kaşınan yerdeki kırmızı minik yaraları da görüyodum.

Resmen ben farkında olmadan vücudumda kırmızı yaralar çıkmış. Bunlar bi de utanmadan zonaymış. Stresten, sıkıntıdan olurmuş. Vücuda yer eder, sıkıntın artarsa zona yayılmaya devam edermiş. Bi sürü antibiyotiklerden oluşan haplarla zonayla savaşmalıymışım. Hiçbi şeyi içime atıp, stres yapmamalıymışım. Yoksa bu zonalarla daha uzun zaman yaşarmışım.
***

Hastaneden çıktığımda neye stres yaptığımı bilmiyodum ama artık zona olduğum için stres yaptığımı biliyodum. Stresimin ne olduğunu bilmediğim için kendime kızıyodum. Ben bu kadar mı her şeyi içime atıyodum?

Zona olduğumu öğrendiğim andan itibaren ilaçlarımı saati saatine içtim. Zonaları bol bol kremledim. Yaralar büyüyüp kızardıkça kendi kendime onlara triplenip "banane ya krem sürmicem" dedim. Onlarla inatlaşıp, sonunda krem sürüp pes ettim.
***

Bi de ne zaman çok acımaya başlasa aklıma şu hollywood'un aksiyon filmleri geliyodu. Yahu diyorum adamlar deli gibi dayak yiyolar. Ne biliyim yanlarında bomba patlıyo. Her yerleri yanıyo, kırılıyo. Bi sahne sonra saçma bi bezle yaralarını sarıp dövüşmeye devam ediyolar. Hiçbi eğlenceden de geri kalmıyolar.

Burnunda dikişler, kollarında bandajlar, alnında gazlı bezlerle bardalar, içiyolar. Hatta üstüne bi de kız ayarlıyolar?? diyerek kendimi motive ettim. Sonra bunların film olduğunu hatırlayıp gerçek hayata dönüp off'layak ilaçlarımı içtim.

Bir haftam bu şekilde geçti. En sonunda zona pes etti. Beni terk etti. Allahım hiçbi terkedilme bu kadar güzel değildi! Hemen dışarı çıkıp konserlere gittim. Zonayla ayrılmamıza içtim.

Siz de kaşınırsanız adının coolluğuna kanmayın. Hemen doktora koşup ilaçlara başlayın. Bi şeyleri de içinize atmayın!
***

10 Kasım ablamın doğum günüydü. Ablama ne alsam da özel olsa? Çünkü bu sene 30 yaşında.. diye düşünürken ablam benden doğum günü pastasını yapmamı istedi. En özel hediye bu olurmuş. Ben ona pasta yapmasam mum üfleyemezmiş. 30. yaş günü pasta üflemeden geçer miymiş?

"E şimdi ne var pasta yapmakta?" diyebilirsiniz ama 1 senedir vejeteryan, son 5 aydır da vegan olan ablam için pasta yapmak resmen işkence! Düşünsenize içinde süt yok, yumurta yok, krema yok, bisküvi yok, pandispanya yok, kremşanti yok.. Yok da yok.

Sonuç olarak ablam vegan olduğu için dışardan pasta alamayacağımıza göre bu zor işi ben üstlendim. Sonra da vegan pasta yapıcam diye havalara girdim.

Doğum gününün kahramanı ben olucaktım. Ben olmasam üstüne mum koyacağımız bi pasta olmicaktı. Ablam pastasız doğum gününü napıcaktı? Haklıydı. Ay resmen kahramandım ve vegan pastayı ben yapıcaktım!
***

Önce içine yumurta koymadan, soya sütüyle kakaolu bi kek yaptım. Bu benim pandispanyamdı. Kek pişerken, vanilyalı soya sütünün içine sadece un, şeker ve vanilya koyarak krema yaptım. Hakkaten çırptım çırptım, karıştırdım.

Kalıba yapışan keki bıçakla zorla kalıptan çıkardım. Keki ortadan muntazam bi şekilde ayıramadım. Kıvamı biraz katı olan kremamı kekin ortasına boca ettim. Pastanın ortasını fındıkla süsledim. Geri kalan dağılmış parça parça kekleri kremanın üstüne ekledim. Sonra bu dağınık görüntüyü katı kremamla kapattım. Daha doğrusu kapatiyim derken kekimi iyice yamulttum ama en son üstüne kakao serpip dağınıklığı sakladım.

Öyle ya da böyle.. İçinde hiçbir süt ürününün olmadığı bir pasta yapmayı başarabildim.
Ta taa!



Ablam dilek diledi, mumu üfledi. Sonra bana "Mia iyi ki varsın! Ya benim için vegan şeyler yapıyosun, uğraşıyosun" dedi. Ve 5 gün boyunca o pastayı yemeye devam etti.

Not: İçine yumurta koymayıp yaptığımız tüm pastalar, kurabiyeler son güne kadar taze kalıyolar. Hiç bayatlamıyolar. Bence keklere yumurta koymayın. Bi de ben vegan bi yemek dükkanı açarsam nolur beni yanlız bırakmayın :)
***

Dün ablamla türk kahvesi içtik. Ablam klasik hadi bana fal bak diye tutturdu. Başladım yine gördüğüm şekilleri kendime göre yorumlamaya (sallamaya?)

Falda uzun saçlı bi kız gördüm. Bence o benim diyerek anlatmaya başladım. Ablam da nasıl ciddi dinliyo ama yok böyle bi ciddiyet..

Mia: Bi konu var, tartışıyoruz. Seninle böyle kafa kafaya vermişiz, fikir ayrılığına düşmüşüz..
Ablam: Kesin ben o tulumun medium bedenini alsaydım dicem ya offf! Small aldırdın bana işte bak gördün mü tartışıcaz! :/

Dedi ve mağaza kapandı mı diye saate baktı.....

Dannnnnnnnnnnnnnnnnn!
***

Tatildeyken her akşam bol bol alkol tükettik. Ne kadar şarap varsa denedik. Her kadeh kaldırışımızda annem de bizle kadeh kaldırıyo ama her seferinde içmiyo. Biz şarapları götürüp çakır olurken, annem ciddi ciddi yanımızda duruyo. Biz "anne ya sen neden içmiyosun" derken hikayesini anlattı.

Meğer annemlerin küçükken bi aile dostları varmış. Adı Tante Maria'ymış. (Almancada 'tante' kelimesi hala, teyze olduğu için adının başına tante koyuyolarmış) Neyse Tante Maria hep dermiş ki;

"Bi ortamda her kadeh kaldırıldığı zaman siz de kaldırın. Bu bir görgü kuralıdır.Ama her kadeh kaldırdığınız zaman içmek zorunda değilsiniz. Eve sarhoş gitmek istemezsiniz.."

Bize de bu bi takıldı. Artık her 'şerefe' yapıcaz ya da "hadi neye içiyoruz?" dicez.. Hoop biz demeden hemen ağzımızdan, kadehler vurulurken "tante maria, tante maria" çıkıyo. Yani artık bizim için "şerefe" demek, "tante maria" demek.

Siz de ilk bi şeye içeceğiniz zaman kadehi tante maria diye kaldırın. Beni hatırlayın :)

Bu da şarkı.

41 yorum:

  1. Mia! Sonunda yeni yazı! :) :)

    Zona... Geçmiş olsun. Yazıyı okuyunca ben de bir kaşınmaya başladım. Zona mı olduk acep hepimiz?

    Veganlık zor iş. Pasta yapmak daha da zor. Tebrikler! :)

    Benim doğum günüm de bu ay. 21 Kasım. Ve kitabım da o gün çıkıyor. Çifte kutlama var yani! :)

    Hadi Mia sevgileeer... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafa Dergi! evet yeni yazıı.. :)

      Çok teşekkür ederim. Zona bulaşı mı acep?

      Pasta yapmak cidden zor. bak gördün çilemi :) Teşekkürler!

      aa kitabın çıkışını doğum günü tarihine denk getirmen?! süpermiş. tebrik ederim şimdiden :)

      Sevgiler Kafa Derdi.

      pasta y

      Sil
    2. Mia, Mert ben Mert. :) Teşekkürler. :)

      Sil
    3. Miaaa dilime acayip takıldı şu Ellerimin Karası... Diririrururur... :) Ya ben de bekliyorum blog'uma, gelmiyorsunuz hiç... :)

      Sil
    4. Mert selam Mert! :)

      Ellerimin Karasi benim de
      Dilime cok takildi. Ne hos sarki! :)

      Sil
  2. Bende de egzama var ve emin ol zonadan beter bir hastalık.Keşke beni terk etse de kurtulsam!!!
    Dannnn diyisleri ozlemişim.Ablan hala formunda belli ^-^ Ayrıca baban napıyor????
    Bu arada vegan pasta yapmak aşırı zormuş!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah gizemcim çok üzüldüm.. umarım bir an önce ayrılırsınız :( :/

      hehe ablam aynı devam görüyosun :)

      vegan pasta, vegan yemekler.. zor zor :)

      Sil
  3. yapmaaa ben de aynı şeyden muzdaribim şu sıralar, ilaç kullanıyorum:/

    ablan iyi ki doğmuş o zaman Miaa!!:) ve iyi ki senin gibi vegan pasta yapabilen bir kız kardeşi var:D

    annenin söylediği şeyler kulağıma küpe olacak, her kadehimi kaldırdığımda. ve sana söz ilk kadehimi 'tante maria' diye kaldırıcam..

    *telefondan yazdığım yorum yine hata verdi :( ve ben de üşenmedim yataktan kalkıp laptopu açıp yazdım tekrar yorumumu. bi senin için yaparım biliyorsun sevgili blogger arkadaşım benim:))

    **şarkı nasıl güzel ya. adamlar is the best!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifimmm!!!!

      Canim
      Usenmedin de bilgisayari acip yorumu iki kez yazdin.. Ne diyim bilmiyorum. Duygulandirdin resmen!

      Canim benim.. Umarim zonayi hemen atlatirsin :( donemsel mi acaba.. Alla alla. Hic sevmedim bu zonayi ben :/

      Ayrica tesekkur ederiz :) ablamin dogum gunu tebrigin ve vegan pasta Yapabilen kkz kardesi iltifatin icin hihi.

      Ah adamlar'in konserine gitmek istiyorum. Bu ara bu sarkiya bayiliyorum!

      Not: yine zevklerimiz <3

      Sil
  4. Zona üzücü :(
    Pasta başarılı :)
    Şarkı tatlı ❤️
    Bir de kız kardeş sahibi omlak ne güzel duruyor. Ablanlı yazıları okudukça bunu düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum cok guzel.
      Sen cok tatli ❤️

      Ayrica gercekten cok guzel bir sey kiz kardes - abla iliskisi :)

      Sil
  5. Çok geçmiş olsun Mia hastalıklar konusundaki cahillimden dolayı bu da ilk kez duyduğum bir hastalık.Bir sürü şeyi içime atarım ama gelmedi başıma.Sen ne attın acaba içine direkt vurdu böyle birden :/

    Kısa süre önce vejetaryen olmuş ve veganlığa adım atmak istiyorken böyle şeyler görmek çok hoşuma gidiyor ya! Ne güzel pasta yapmışsın ablan çok sevinmiştir.Vegan yemek dükkanı açarsan çıkmam ben oradan :D

    O zaman tante maria'ya içiyoruz! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cnaım çok teşekkür ederiim.

      geçti ama sanırım cidden abartmışım içime atma mevzusunu :)

      ah tebrike derim;! vejeteryan olunca gerisi geliyor sanırım.

      eheh tamam vegan dükkan açarsam 2 müşterim hazır oley! <3

      tante maria :*

      Sil
  6. Ahahahdkashda güzel yazılar. Böyle araya es verip iyi hikayeler ile dönüyorsun,seviyorum. Geçmiş olsun, her gencin başına geliyor o zona, ben de ergenken geçirmiştim, göğsümde boynumda çıkmıştı.
    Veganlık zor iş, henüz o aşama için hazır değilim, denedim 3 ay ama 42 kiloya indim, kontrolsüz kilo verince korktum, bıraktım. Şimdilik et yemiyorum.
    Pasta muhteşem görünüyor. Yaşasın veganlar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BAYANSİLVİA NE?! 42 KİLO MU...............

      şoktan çıkıp yorumuma devam ediyorum :)

      yerim bi de vegan.. ah çok tatlısın!

      yaşasın bayan silvia :*

      Sil
  7. çooooook geçmiş olsun benim Mia! ma :(
    geçicek :) @Mia Wallace

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım gece kelebeğim
      çok teşekkür ederim :)

      geçti :*

      Sil
  8. Çoook geçmiş olsun Mia

    Ablan senin gibi kardeşi olduğu için çok şanslı ne becerikliymişssin sen öyle
    Ve insanın bir ablaya sahip olması dünyadaki en güzel şey ablalar candır

    Vegan yemekleri yemem ama sen açarsan destek olmak için tadına bakabiliriim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çook teşekkür ederim pink timber

      eeheh ben de şanslıyım ablam olduğu için :*

      sırf destek için tadına bakarım dedin ne tatlısın <3

      Sil
  9. içinde saklı bir cevher varmış Mia.pasta falan maşallah.şarap demeyin bana ne zamandır içmiyorum ve ne kadar özledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim valla ben de cevheri yeni keşfettim ne yalan söyliyim :)

      Sil
  10. Geçmiş olsun Miaa :)
    Zona bağımsız avrupa filminin esas kızının ismi gibi değil mi. Herpes Zoster diyince hiç de öyle değil ama :)

    Nasıl tıbbi nasıl ukala yorum :)

    Veganlığın sokağından geçmesem de canım çekti o pastayı. Şanslı abla! Ve mutlu yıllar :)


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hande'cim :)

      vaay ne güzel yorum. zona adı cidden coolmuş farkında değildim :)

      vegan olmayanlar da beğendi! hemen bi dilim kesiyorum :)

      teşekkür ederiz ablayla :*

      Sil
  11. Çok özlemişim Mia, geçmişler olsun çok.
    Ablana da kocaman sevgiler.
    Tante maria!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok özlemişim Cessie'cim :*

      çok çok teşekkür ederim balığım öpüyoruz! <3

      Sil
  12. Öncelikle geçmiş olsun. Blog sayfanın yeni bir ziyaretçisi olarak diyebilirim ki: üslubun mükemmel! Ayrıca müzikleri direk video olarak yazının sonunda yer verebilirsin. Belki biliyorsundur ama ben yine de söylemiş olayım. Tekrar geçmiş olsun. Hooop ben kaçtım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hoşgeldin.

      beğenmene çok sevindim çook teşekkür ederim ehe :)

      evet bi ara video da koyuyodum ama yok ya böyle daha çok seviyorum :)

      yine beklerim efendim :)

      Sil
  13. Uzuuunnnnnn bir zamandır okumuyorduk seni Mia!
    Hoş geldin yeniden :)
    Vegan pastan gayet de hoş olmuş bence :))
    Tante Maria 'yı sevdim bir gün mutlaka denerim :P :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş bulduuuuukk :)
      canım özlemişim seni sayfamda görmeyi.

      tamam dene bak ben bu yazıyı yazdıktan sonra kaç tante maria götürdüm :)

      Sil
  14. Ah çok geçmiş olsun:( Beş yıl önce ben de zona oldum,direncim düştüğünde, sıkıldığımda, üşüdüğümde hala ağrır. Ama merak etme sende öyle olmayabilir, genç olmak daha avantajlı diye biliyorum. Doktor "Niye bu kadar stres yaptınız?" demişti bana da. Ben de "Gerçekten bir şeye sıkılmadım" dedim. "Hayret bu devirde sıkıntısız insan" diye hafif bir çemkirdi:) Demek istediğim o ara öyle bariz bir sıkıntım yoktu ama insanız bir sürü şeyi atıyoruz içimize. Bir şekilde patlak veriyor demek ki. Çok geçmiş olsun, kendine dikkat et, kendini üzme. Pastan da şahane olmuş bu arada. Çünkü incelemişsin, uğraşmışsın. Ellerine sağlık. Ablana selam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım sezer çok teşekkür ederim :* geçti.

      umarım bi daha olmazsın yahu ne fena bi şeymiş..

      ah aynen ben de doktora nedenini bilmiyorum dedim inanmadı.

      doğru farkına olmadan atmışım içime demek ki.. çok haklısın.

      ya pastayı beğenmene çok sevindim. gerçekten uğraştım bu kadar oldu. canım ablamın da selamı var :*

      Sil
  15. Uuu zona:' çok geçmiş olsun bitanem:(

    Yumurtasız kek ben de yaparım ve nefis olur vegan mutfağını da deniyorum ama o kurabiyeler beni benden aldı astarı yüzünden pahalıydı ajjdkfl:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ipegim ben vegan bi kurabiye yaptim. Nefis oldu!

      Icindekiler; 3 corba kasigi pudra sekeri
      1 su bardagi siviyag
      Alabildigi kadar un ve 1 su bardagi iri kirilmis findik.

      Sa ha ne! :*

      Sil
  16. Yumurta allerjisi olanlar icinde güzel bir Pasta,Özellikle cocuklar icin..Vegan tariflerim icin Vegan dosyasi acabilirsin,cok okunur eminim :) Eline saglik...

    Zonanin gecmesine sevindim...sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa evet yumurta alerjisi ve yumurta sevmeyenler için de harika tarifler di mi :)

      teşekkür ederim şulecim.
      sevgiler :*

      Sil
  17. O zaman long live the king..pardon long live tante maria! hehe :)

    YanıtlaSil
  18. yaa ama tadı damağımda kaldı bunun.
    Mia eskisi kadar sık yazsa ya :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeni yazı gelicek 2 güne gece'm!
      çok öpüyorum sen gel hep oku ben hep yazıcam :*

      Sil
  19. Cok gecmis olsun canim benim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok cok tesekkur ederim canim gecti bitti sonunda! :)

      Sil